Välkommen till WeMind HVB Gålö för pojkar
HVB Gålö är ett behandlingshem i Haninge, utanför Stockholm för pojkar mellan 14-17 år.
Ett behandlingshem för pojkar 14-17 år
HVB Gålö är ett behandlingshem i Haninge, utanför Stockholm för pojkar mellan 14-17 år.
Som boende kan man bo kvar även efter att ha fyllt 18 år, men endast i ett år. Därför är våra boende mellan 14 och 18 år gamla. De ungdomar som bor hos oss är i behov av psykiatrisk vård och behöver ofta färdighetsträning både gällande sociala situationer och för att klara vardagens grundläggande rutiner som hygien, kost och motion.
Behandling
Personal och behandlingsmetoder
Vi som arbetar på WeMind HVB Gålö är specialister på neuropsykiatriska funktionsvariationer, beteendeproblem och omfattande psykiatriska behov av olika slag. Vi har stor erfarenhet av att behandla ångest (tvångssyndrom, PTSD, social fobi, paniksyndrom, hälsoångest) och depression. Vi hanterar även komplexa fall som utredning av misstänkt bipolär sjukdom eller psykosutveckling. Vårt behandlingshem får ofta utredningsuppdrag för ungdomar som inte kunnat utredas i öppenvård på grund av svårigheter att delta eller osäkra sociala omständigheter.
Vanliga problemområden som vi ofta behandlar är:
- ADHD
- aggression och impulskontroll
- autismspektrumtillstånd
- bipolärt syndrom
- depression
- intellektuella funktionshinder
- psykossjukdom och psykosnära tillstånd
- PTSD
- självskadebeteenden
- social fobi
Problematik vi inte behandlar
Då HVB Gålö kombinationen psykosociala och psykiatriska behov med hjälp av specialiserad vård kan de placerades behov inte skifta för mycket. Detta innebär att vi tyvärr inte kan hjälpa individer med missbruk eller kriminalitet i sin problembild.
Mer om behandlingen
Grunden i behandlingsmodellen på WeMind HVB behandlingshem är ett system med tvärprofessionella team. Kring varje ungdom skapar vi ett behandlingsteam bestående av tre yrkeskategorier; psykolog, socionom och behandlingsassistent. De olika yrkesgrupperna tar olika roller i arbetet runt den unge. Psykologen ansvarar för utredning, individualterapi och handledning av personalgruppen. Socionomen är vår expert på nätverksarbete och ansvarar för familjearbete och samverkan med skola och socialtjänst. Behandlingsassistenten har som kontaktpersoner rollen att ha extra koll på den unges särskilda behov i verksamhetens vardag. Tillsammans skapar teamet en flexibel insats utifrån varje uppdrags speciella förutsättningar.
Utöver bemötande är individualterapi ofta en viktig del i förändringsarbetet. Alla ungdomar som är inskrivna på WeMind HVB har en av våra psykologer som ansvarig för utformning av dennes individuella behandlingsplan och terapi. Vår behandlingsfilosofi gör oss speciellt lämpade som ett behandlingshem för ungdomar med ångest och depression. Alla våra psykologer är utbildade i Kognitiv Beteendeterapi (KBT), som vilar på samma inlärningsteoretiska grund som beteendeanalys. KBT är den rekommenderade psykologiska behandlingsinsatsen vid ett stort antal psykiatriska diagnoser inom ångest och depression. I och med att vi har egna psykologer på plats heltid på behandlingshemmet så har vi en unik möjlighet att erbjuda intensiva och flexibla behandlings- och utredningsinsatser som ett utredningshem även i ärenden där det tidigare varit svårt att genomföra. Ungdomarna vistas hela veckorna i samma miljö som sina psykologer och det finns gott om tid för förtroendeskapande aktiviteter utöver själva psykologsamtalen.
Bemötande är en mycket viktig del i att hjälpa individer till förändring. På WeMind HVB behandlingshem använder vi oss av tillämpad beteendeanalys (TBA) som huvudsaklig metod för att förstå beteendens uppkomst och vidmakthållande. Detta innebär att vi lägger stor vikt vid att kartlägga sammanhanget i vilket ett beteende uppstår och försöka förstå vilka konsekvenser beteendet får för individen. Genom att förstå denna verkningsmekanism kan vi genom att planera den fysiska och sociala miljön öka eller minska sannolikheten för ett visst beteende. Den viktigaste komponenten i detta arbete är att skapa en uppmuntrande och tillåtande miljö som präglas av tro på individens förmåga. Med hjälp av TBA utformar vi strategier för personalens bemötande i relation till de ungas utmaningar. Hela personalgruppen har tät handledning med behandlingshemmets psykologer för att få möjlighet att reflektera kring de utmaningar det innebär att utmana de inlärda strategier ungdomarna flyttar till oss för att lära om. För att tydliggöra för, och påminna den unge om, vilka beteenden som är eftersträvansvärda utformas individanpassade belöningsscheman där man tydligt belönas för nyckelbeteenden. Dessa scheman underlättar även för personalen att tydligt uppmärksamma och berömma beteenden i linje med vårdplanen.
För att kunna sköta medicinsk behandling och uppföljning har vi egen sjuksköterska och läkare på WeMind HVB-hem. Båda är specialistutbildade inom psykiatri. Vår medicinska personal träffar ungdomarna 1-2 gånger i månaden eller oftare vid behov. Vi har därmed kapacitet att ombesörja farmakologisk behandling och uppföljning runt varje ungdom när det behovet finns.
För att de inskrivna ungdomarnas familjer ska kunna bli en aktiv del i förändringsarbetet som görs i verksamheten arbetar vi med att involvera dem i att använda samma tänk och bemötandestrategier som personalen. Med hjälp av familjesamtal, hembesök från behandlingsteam, hemuppgifter och hemvistelsekontrakt arbetar vi med att förändra miljö och beteende även i hemmet. Arbetet med familjen intensifieras ofta mot slutet av en placering när den unge står i beredskap att flytta åter till hemmet.
Hur är det att bo på HVB Gålö
Hur ser en vanlig dag ut på HVB Gålö?
Frågan ovan är den vanligaste vi får i början av kontakten med en ny familj som letar efter ett tryggt behandlingshem för sin ungdom i Stockholm. Svaret är att vardagen ser väldigt olika ut för olika ungdomar beroende på vilka behov de har. Men vi ska försöka ge en bild av ungefär vad man kan vänta sig.
Varje ungdoms dagliga planering utgår från dennes veckoschema. Varje veckoschema är individuellt och utgår från vilka målsättningar vi har med arbetet just för tillfället. De aktiviteter som finns med i schemat är belöningsgrundande och genom att göra dem tjänar den unge in marker som kan användas i behandlingshemmets kiosk eller växlas in till pengar vid veckans slut.
Några exempel på vanliga schemalagda aktiviteter är: skola, psykologsamtal, städa sitt rum, arbeta med terapiuppgifter, träna och hjälpa till med vardagliga sysslor. Ungdomen har själv också möjlighet att diskutera upplägget tillsammans med sin psykolog.
Det finns goda möjligheter till en aktiv fritid när man bor på WeMind HVB. Förutom att vi har fina möjligheter att sysselsätta sig på plats med till exempel pingisrum, basketkorg, fotbollsplan och tv-spel på plats på gården så har vi aktivt samarbete med föreningslivet. Det innebär att en ungdom till exempel kan ha musikundervisning, spela fotboll och innebandy eller hänga på att fiska eller bada i närområdet.
Ungdomarna görs delaktiga i boendemiljö och aktiviteter genom veckovisa protokollförda husmöten. Vi har ett system för hur ungdomarna kan önska helgaktiviteter och restaurangbesök samt ta upp frågor och synpunkter gällande det dagliga livet på vårt behandlingshem. En förslagslåda finns även i varje avdelning för att kunna föreslå saker till mötet.
Den viktigaste faktorn som påverkar ungdomarnas vardag är deras sysselsättning. De som bor hos oss går antingen i skolan, har en praktikplats, eller deltar i daglig verksamhet. Vilken skola de går i beror på ålder, tidigare skolresultat och intressen. Vi samarbetar med flera grund- och gymnasieskolor för att erbjuda en bred variation av undervisning som matchar deras behov. Ungdomar utan skolplikt kan, i samråd med familj och uppdragsgivare, välja praktik i stället för gymnasiet. De som deltar i verksamheten på plats hjälper ofta till med matlagning, städning eller trädgårdsarbete. Detta är en lämplig nivå för dem med låg funktionsnivå, de som väntar på skolstart, vill sysselsätta sig under loven eller behöver fokusera på sin behandling.
Hus A
Vår stora avdelning med plats för elva ungdomar ligger i den gamla skolbyggnaden på Stegsholm. Huset har nio ungdomsrum på övervåningen och två på bottenvåningen. Här i huset lagas maten till hela verksamheten av vår kock och det är ofta liv och rörelse. Vi har uppehållsrum och kök på nedervåningen och där finns tv-spel och fussball som kan användas under rummens öppettider.
Hus B
Vår mellanstora avdelning med plats för sju ungdomar. Här är tempot lägre och flera ungdomar har bott hos oss lite längre tid. I Hus B är boendemiljön öppen mellan kök och vardagsrum dygnet runt och de som bor här har oftast en högre grad av självständighet. I huset finns tv-spel, pysselhörna och mycket kort- och brädspel som används flitigt.
Hus E
Vår lilla avdelning med plats för fem ungdomar. Vår mest personaltäta avdelning där individanpassningen kan bli allra störst. Fyra ungdomsrum ligger på övervåningen medan personal och en ungdom sover på nedervåningen. Kök och vardagsrum i öppen planlösning. I huset finns tv-spel och läshörna.
Utvärdering
För att kunna uttala oss om huruvida de insatser de placerade ungdomarna får på vårt behandlingshem i Stockholm ger önskad effekt är det avgörande att systematiskt utvärdera utvecklingen.
När vi pratar om utvärdering av våra insatser är vi både intresserade av att kunna uttala oss om den enskilde ungdomens utveckling under placeringstiden och dessutom av att känna till vilken påverkan våra insatser har på gruppnivå. Det vill säga vad som är medelresultatet av en placering hos oss.
Individärenden
Vi jobbar ofta med relativt olika målsättningar både på kort och lång sikt i olika ungdomsärenden och det är därför behöver utvärderingen fokusera på det som är viktigast i varje placering.
I ett ärende kan det vara ett påtagligt överskottsbeteende som självskada, utagerande eller risktagande som står i fokus medan andra kan ha ett initialt jobb med centrala underskottsbeteenden som att äta, komma ut från sitt rum eller ta sin medicin.
Gemensamt för alla ungdomar som kommer till vårt behandlingshem är dock att de har målbeteenden som vi fokuserar på, ofta några akuta som blir det initialt fokus för arbetet (som ovan nämnda exempel) och efter att vi kommit en bit in i behandlingen mer fokus på målbeteenden inriktade på att bygga upp strategier för ett mer självständigt liv.
De individuella placeringarna följs med flera utvärderingsmått med utgångspunkt i dessa målbeteenden.
Tre gånger dagligen görs beteenderegistreringar av behandlingspersonalen som ligger till grund för utvärdering och vid behov justering av bemötande och andra insatser. Detta är vår primära utvärdering och ger en dagsfärsk indikation på utvecklingen.
Myndighetstillsyn
För att få bedriva HVB måste man ha tillstånd genom Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Om man bedriver ett behandlingshem för ungdomar och barn har IVO dessutom i uppdrag från regeringen att följa upp hur verksamheten bedrivs och hur barnen har det genom en tillsyn minst en gång per år.
WeMind HVB publicerar alltid IVOs tillsynsrapporter på hemsidan så att den som är intresserad ska kunna ta del av hur myndigheten bedömer vårt arbete som behandlingshem för unga med ångest och depression.
Om gården Stegsholm
Gården Stegsholm, där HVB Gålö ligger, är belägen på Gålövägen 30 i Haninge kommun. Den har ett lantligt läge med närhet till samhällena Västerhaninge, Handen och Dalarö (cirka 15 minuters bilfärd till vardera).
I det direkta närområdet ligger Stegsholms Gård, som är ett aktivt lantbruk med mjölkproduktion, höns och kaniner. Här bedrivs även ridverksamhet, gårdscafé med lekplats och olika säsongsbundna evenemang.Det är populärt att besöka cafét när man besöker sin ungdom hos oss, eller promenera runt och titta på djuren. Ca 1 km från verksamheten ligger Gålö handelsbod, där finns även pizzeria och thaikiosk. Ca 5 km ut på ön ligger Gålö Havsbad med en populär camping och badstrand, minigolf och glasskiosk.
Med bil tar man sig från Stockholm C på en knapp halvtimme. Reser man kommunalt får man räkna med cirka 1 timme. Det finns en busshållplats på Gålövägen precis vid infarten till Stegsholm med relativt glesa turer. Cirka en 1km bort, i korsningen Dalarövägen / Gålövägen, finns en hållplats som trafikeras mer frekvent.
Stegsholm är en gammal egendom med lång historia. Den äldsta byggnaden är uppförd på 1700-talet och de övriga har tillkommit senare i olika omgångar. Gården har en lång historia som vårdinrättning och från 1860-1940 (ca) drevs ”Prins Carls uppfostringsanstalt för fattiga barn” på egendomen med huvudsakligt uppdrag att fostra ”vanartiga pojkar”.
Efter att vården av fattiga barn upphörde var fastigheten lantbruksskola fram till slutet på 60-talet då Stockholms Stad började bedriva vårdboende där igen. Här har det bedrivits behandlingshem för vuxna missbrukare under olika verksamhetsnamn, till exempel Stegsholms Behandlingshem och Gålö Behandlingscenter.
Personalen
Sabina Hahn
Leg Psykolog, Föreståndare
073-242 40 23
sabina.hahn@wemindhvb.se
Anton Lyberg
Socionom, Biträdande Föreståndare
073-2424021
anton.lyberg@wemindhvb.se
Tanja Vukosavljevic
Leg Psykolog
073-2410239
tanja.vukosavljevic@wemindhvb.se
Annika Vargas Storm
Leg. Psykolog
073-2424034
annika.vargas-storm@wemindhvb.se
Hannes Holmqvist
Leg Psykolog
073-2424022
hannes.holmqvist@wemindhvb.se
Anton Gustafsson
Leg Psykolog
073-2410230
anton.gustafsson@wemindhvb.se
Raghad Taha
Socionom, Ärendeansvarig
073-2424029
raghad.taha@wemindhvb.se
Erik Lundberg
Socionom, Ärendeansvarig
073-2411419
erik.lundberg@wemindhvb.se
Sanna Nitzler
Socionom, Ärendeansvarig
073-2424024
sanna.nitzler@wemindhvb.se
Fredrik Nilsson
Socionom, Ärendeansvarig
073-2410236
fredrik.nilsson@wemindhvb.se
Elin Främberg
Behandlingsassistent, TF Biträdande Föreståndare 2023
073-2412469
elin.framberg@wemindhvb.se
Yohannes Beyeen
Behandlingsassistent, Hus A
yohannes.beyeen@wemindhvb.se
Janne Lehtinen
Kock/Behandlingsassistent dagtid, Hus A
janne.lehtinen@wemindhvb.se
Hülya Götesson
Behandlingsassistent, Hus A
hulya.gotesson@wemindhvb.se
Andreas Engman
Behandlingsassistent, Hus A
andreas.engman@wemindhvb.se
Khalid Tedros
Behandlingsassistent, Hus A
khalid.tedros@wemindhvb.se
Germay Woldy
Behandlingsassistent, Hus A
germay.woldy@wemindhvb.se
Anna Montelius
Behandlingsassistent, Hus A
anna.montelius@wemindhvb.se
Viktor Lundberg
Socionom, Biträdande föreståndare (Föräldraledig 2024)
viktor.lundberg@wemindhvb.se
Robert Michel
Behandlingsassistent, Hus B
robert.michel@wemindhvb.se
Gunilla de Lange
Behandlingsassistent, Hus E
gunilla.de.lange@wemindhvb.se
Marie Olsson
Behandlingsassistent, Hus B
marie.olsson@wemindhvb.se
Shwan Negad
Behandlingsassistent, Hus B
shwan.negad@wemindhvb.se
Andreas Berg
Behandlingsassistent, Hus B
andreas.berg@wemindhvb.se
Kousay Miled
Bemanningsansvarig, samordnare
073-2424027
kousay.miled@wemindhvb.se
Anders Berntsson
Medicinskt ansvarig psykiatriker
Anders är en mycket efterfrågad psykiatriker med lång erfarenhet av arbete i de flesta av vårdens olika områden. Han är för närvarande vd för psykiatrikliniken PRIMA vuxen, chöl vid psykiatriska kliniken i Luleå samt medlem i kompetensgruppen Psykiatrirådet tillsammans med andra ledande psykiatriker i länet.
Hos oss är Anders medicinskt ansvarig psykiatriker. Det innebär att han träffar våra inskrivna ungdomar regelbundet för bedömning och uppföljning av farmakologisk behandling. Samtidigt fungerar Anders som resurs för behandlingsteamet gällande psykiatriska frågeställningar.
Kontakt med Anders sker genom respektive ungdoms behandlingsteam.
Göran Eliasson
Psykiatrisjuksköterska
Göran ansvarar för medicinhantering, provtagning och uppföljning hos oss. Han är på plats varje onsdag eftermiddag sedan 2015 och träffar då ungdomarna. Göran har mycket lång erfarenhet inom psykiatri och började inom vården 1981.
Han är både mycket IT-kunnig och har grundläggande psykoterapiutbildning i KBT. Sitt heltidsjobb har Göran på WeMinds vuxenpsykiatrimottagning i Nynäshamn.
goran.eliasson@wemindhvb.se
Kontakta Oss
E-post krävs inte om du vill lämna anonym feedback men man inte kan få något svar om man inte lämnar en kontaktuppgift.
Gösta Liljeholm
Ansvarar för övergripande verksamhets- och utvecklingsfrågor