Dysmorfofobi

En person som lider av dysmorfofobi (eller Body Dysmorphic Disorder, BDD) är extremt upptagen av en verklig eller föreställd fysisk defekt. Ofta är defekten inte synlig för omgivningen men upplevs som outhärdlig för den drabbade.

Telefon/tidsbokning

Den drabbade har en förvrängd bild av sig själv och ser sig själv som ”ful” eller ”grotesk”. Som konsekvens av detta undviker man ofta socialt umgänge, man önskar inte bli sedd. Ibland söker man sig till plastikkirurgen för att förbättra sitt utseende, men man upplever sig då oftast missnöjd med resultatet av ingreppet. Inte heller hjälper det att omgivningen försäkrar personen att den ser bra ut.

BDD handlar ofta om ansiktsdrag, speciellt näsan eller hudens utseende (rynkor, ärr, acne eller fläckar) men även hår eller behåring. I princip kan det dock röra sig om vilken kroppsdel som helst. BDD har vissa likheter med både tvång och ätstörningar. Liksom vid ätstörningar har man en upptagenhet av kroppen och utseendet. En person med ätstörning oroar sig dock för hela sin kroppsform, medan en person med BDD är upptagen av en defekt hos en viss kroppsdel. Likheten med tvångssyndrom innebär att en person med BDD skaffar sig ett antal återkommande beteenden som upprepas för att minska ångesten. Sådana beteenden kan vara att man tittar sig i spegeln gång på gång, att man om och om igen söker omgivningens försäkringar om att defekten inte är synlig, eller att man om och om igen mäter eller rör vid defekten. Man har svårt att sluta med dessa beteenden och de upplevs tvångsmässiga av individen själv och av omgivningen.

BDD utvecklas ofta under tonåren eller i den unga vuxenåldern. Orsaken till att man drabbas är sannolikt en kombination av ärftlig benägenhet, samhällets fokus på utseende och ibland en utlösande händelse där man blivit utsatt för förlöjligande eller kritik kopplat till utseendet.

När man inte klarar av att delta i sociala sammanhang sjunker självförtroendet och man utvecklar ofta depressioner. Ofta leder problematiken till att man inte klarar av skola eller arbete tillfredsställande.

 

Behandling

BDD kan behandlas med både psykofarmaka och KBT och ofta är en kombinationsbehandling lämplig. KBT vid BDD är mycket lik en behandling för tvångssyndrom.

Välj din närmaste ort för bästa upplevelse.