Välkommen till WeMind HVB Partille, fd Mellby Gård

HVB Partille är till för flickor och pojkar mellan 14-18 år i Partille, strax utanför Göteborg.  Verksamheten blev en del av WeMind i september 2024.

Ett HVB för flickor och pojkar 14-18 år

Vår målgrupp är ungdomar som vistas i olämpliga miljöer. Vi är extra bra på de ungdomar som har behov av social färdighetsträning och med neuropsykiatrisk problematik.

Behandling

Personal och behandlingsmetoder

Vi som arbetar på våra behandlingshem är  specialister på neuropsykiatriska funktionsvariationer, beteendeproblem och omfattande psykiatriska behov av olika slag. Vi har stor erfarenhet av att behandla ångest (tvångssyndrom, PTSD, social fobi, paniksyndrom, hälsoångest) och depression. Vi hanterar även komplexa fall som utredning av misstänkt bipolär sjukdom eller psykosutveckling. Våra behandlingshem får ofta utredningsuppdrag för ungdomar som inte kunnat utredas i öppenvård på grund av svårigheter att delta eller osäkra sociala omständigheter.

Vanliga problemområden som vi ofta behandlar är:

  • ADHD
  • aggression och impulskontroll
  • autismspektrumtillstånd
  • Trauma
  • självskadebeteenden

Problematik vi inte behandlar

  • Missbruk
  • Kriminella beteenden

Mer om behandlingen

Tvärprofessionellt samarbete

Grunden i behandlingsmodellen på WeMind HVB behandlingshem är ett system med tvärprofessionella team. Kring varje ungdom skapar vi ett behandlingsteam bestående av tre yrkeskategorier; psykolog, socionom och behandlingsassistent. De olika yrkesgrupperna tar olika roller i arbetet runt den unge. Psykologen ansvarar för utredning, individualterapi och handledning av personalgruppen. Socionomen är vår expert på nätverksarbete och ansvarar för familjearbete och samverkan med skola och socialtjänst. Behandlingsassistenten har som kontaktpersoner rollen att ha extra koll på den unges särskilda behov i verksamhetens vardag. Tillsammans skapar teamet en flexibel insats utifrån varje uppdrags speciella förutsättningar.

Bemötande med hjälp av TBA

Utöver bemötande är individualterapi ofta en viktig del i förändringsarbetet. Alla ungdomar som är inskrivna på WeMind HVB har en av våra psykologer som ansvarig för utformning av dennes individuella behandlingsplan och terapi. Vår behandlingsfilosofi gör oss speciellt lämpade som ett behandlingshem för ungdomar med ångest och depression. Våra psykologer är utbildade i Kognitiv Beteendeterapi (KBT), som vilar på samma inlärningsteoretiska grund som beteendeanalys. KBT är den rekommenderade psykologiska behandlingsinsatsen vid ett stort antal psykiatriska diagnoser inom ångest och depression. I och med att vi har egna psykologer på plats heltid på behandlingshemmet så har vi en unik möjlighet att erbjuda intensiva och flexibla behandlings- och utredningsinsatser som ett utredningshem även i ärenden där det tidigare varit svårt att genomföra. Ungdomarna vistas hela veckorna i samma miljö som sin psykolog och det finns gott om tid för förtroendeskapande aktiviteter utöver själva psykologsamtalen.

KBT-behandlingshem med individualterapi

Bemötande är en mycket viktig del i att hjälpa individer till förändring. På WeMind HVB behandlingshem använder vi oss av tillämpad beteendeanalys (TBA) som huvudsaklig metod för att förstå beteendens uppkomst och vidmakthållande. Detta innebär att vi lägger stor vikt vid att kartlägga sammanhanget i vilket ett beteende uppstår och försöka förstå vilka konsekvenser beteendet får för individen. Genom att förstå denna verkningsmekanism kan vi genom att planera den fysiska och sociala miljön öka eller minska sannolikheten för ett visst beteende. Den viktigaste komponenten i detta arbete är att skapa en uppmuntrande och tillåtande miljö som präglas av tro på individens förmåga. Med hjälp av TBA utformar vi strategier för personalens bemötande i relation till de ungas utmaningar. Hela personalgruppen har tät handledning med behandlingshemmets psykologer för att få möjlighet att reflektera kring de utmaningar det innebär att utmana de inlärda strategier ungdomarna flyttar till oss för att lära om.

Familjeinsatser

För att de inskrivna ungdomarnas familjer ska kunna bli en aktiv del i förändringsarbetet som görs i verksamheten arbetar vi med att involvera dem i att använda samma tänk och bemötandestrategier som personalen. Med hjälp av familjesamtal, hembesök från behandlingsteam, hemuppgifter och hemvistelsekontrakt arbetar vi med att förändra miljö och beteende även i hemmet. Arbetet med familjen intensifieras ofta mot slutet av en placering när den unge står i beredskap att flytta åter till hemmet.

Behandlingsmetoder vi arbetar med

Tillämpad beteendeanalys (TBA) Individualterapi med psykolog (KBT) Familjestöd Träning i sociala och vardagliga färdigheter

Hur är det att bo på HVB Partille

Hur ser en vanlig dag ut?

Frågan ovan är den vanligaste vi får i början av kontakten med en ny familj som letar efter ett tryggt behandlingshem för sin ungdom i Göteborg. Svaret är att vardagen ser väldigt olika ut för olika ungdomar beroende på vilka behov de har. 

Varje ungdoms dagliga planering utgår från dennes egna behov och färdigheter. Några exempel på vanliga schemalagda aktiviteter är: skola, psykologsamtal, städa sitt rum, arbeta med terapiuppgifter, träna och hjälpa till med vardagliga sysslor. Ungdomen har själv också möjlighet att diskutera upplägget tillsammans med sin psykolog. 

Läs mer om de boendes fritid

Det finns goda möjligheter till en aktiv fritid när man bor på WeMind HVB. Personalen på plats arbetar med varje ungdom för att hjälpa dem att komma igång med aktiviter. Det innebär att en ungdom till exempel kan ha musikundervisning, spela fotboll och innebandy eller hänga på att fiska eller bada i närområdet.

Läs mer om hur de boende är delaktiga i beslut som rör dem

Ungdomarna görs delaktiga i boendemiljö och aktiviteter genom veckovisa protokollförda husmöten. Vi har ett system för hur ungdomarna kan önska helgaktiviteter och restaurangbesök samt ta upp frågor och synpunkter gällande det dagliga livet på vårt behandlingshem.

Läs mer om skola, praktik och sysselsättning

Den viktigaste faktorn som påverkar ungdomarnas vardag är deras sysselsättning. De som bor hos oss går antingen i skolan, har en praktikplats, eller deltar i daglig verksamhet. Vilken skola de går i beror på ålder, tidigare skolresultat och intressen. Vi samarbetar med flera grund- och gymnasieskolor för att erbjuda en bred variation av undervisning som matchar deras behov. Ungdomar utan skolplikt kan, i samråd med familj och uppdragsgivare, välja praktik i stället för gymnasiet. De som deltar i verksamheten på plats hjälper ofta till med matlagning, städning eller trädgårdsarbete. Detta är en lämplig nivå för dem med låg funktionsnivå, de som väntar på skolstart, vill sysselsätta sig under loven eller behöver fokusera på sin behandling.

Efter avslutad placering 

Innan man påbörjar en placering finns oftast en plan eller en målsättning kring vart man ska ta vägen när man klar på behandlingshemmet. Ofta är det en av de viktigaste drivkrafterna för att engagera sig i sitt förändringsarbete. Vi jobbar nästan alltid, tillsammans med nätverket kring ungdomarna, med målsättningen att man ska kunna fungera i en miljö som tidigare varit svår, som i föräldrahemmet eller hos sitt familjehem, och flytta tillbaka dit.

För de ungdomar som är lite äldre kan det bli en målsättning att bli mer självständig och kanske klara ett boende med mindre stöd. Man kan flytta till ett stödboende eller en träningslägenhet. En del ungdomar, som har rätt till bostad enligt LSS, klarar av ett självständigt boende med stöd och service. För att kunna flytta vidare är det avgörande att man utvecklat sina färdigheter och att det finns ett lämpligt nästa steg, något som ibland kan innebära lite väntetid. En medelplacering hos WeMind HVB är lite drygt ett år lång inklusive väntetid.

Utvärdering

För att kunna uttala oss om huruvida de insatser de placerade ungdomarna får på vårt behandlingshem i Stockholm och Göteborg ger önskad effekt är det avgörande att systematiskt utvärdera utvecklingen.

När vi pratar om utvärdering av våra insatser är vi både intresserade av att kunna uttala oss om den enskilde ungdomens utveckling under placeringstiden och dessutom av att känna till vilken påverkan våra insatser har på gruppnivå. Det vill säga vad som är medelresultatet av en placering hos oss.

Här nedan berättar vi om våra olika system för systematisk uppföljning.

Om boendet och transport

HVB-hemmet ligger i ett lugnt bostadsområde i Partille strax öster om Göteborg. Det tar cirka 15 minuter med bil från centrala Göteborg, och cirka 25 minuter med buss eller tåg från Göterborgs Centralstation.

Närområdet kring HVB Partille
Boendet ligger i natursköna Partille, strax utanför Göteborg. Här erbjuder vi en lugn och inspirerande miljö med närhet till både staden och naturen. Här får våra ungdomar möjligheten att växa och utvecklas i en trygg omgivning, med tillgång till skog, sjöar och grönområden för avkoppling och aktiviteter.
Kommunikation och transport

Det tar cirka 15 minuter med bil från centrala Göteborg, och cirka 25 minuter med buss eller tåg från Göterborgs Centralstation. Partille station är den hållplats som är smidigast att ta sig till.

Personalen

HVB Partille består av ett bostadshus med fyra våningar. Det finns plats för 7 ungdomar och boenderummen är belägna på alla våningar. Sabina Hahn är föreståndare för hela verksamheten och ytterst ansvarig för trygghet, delaktighet och allt som hör till för att vi ska ge god vård till alla inskrivna. På plats finns också en biträdande föreståndare som tillsammans med föreståndaren ansvarar för att planera och följa upp verksamheten.

Sabina Hahn
Leg Psykolog, Föreståndare

Sabina är psykolog med utbildning från Karolinska Institutet som började arbeta på WeMind HVB i Stockholm 2016 och har de senaste åren varit föreståndare på WeMind HVBGålö. Hon har under sin tid i organisationen arbetet mycket med både behandling i individärenden, handledning av personal samt lämplighetsbedömning och matchning. 

073-2424023

sabina.hahn@wemindhvb.se

Viktor Lundberg
Socionom, biträdande föreståndare

Viktor har arbetat inom organisationen sedan 2016. Först som ärendeansvarig och sedan som biträdande föreståndare på WeMind HVB Gålö. Viktor har alltid tyckt mycket om att arbeta nära ungdomarna men har de senaste åren också varit en uppskattad personalansvarig.

073-2424020

viktor.lundberg@wemindhvb.se

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss? Lämna dina uppgifter här och skriv några ord om ditt ärende så hör vi av oss så snart vi har möjlighet.

E-post krävs inte om du vill lämna anonym feedback men man inte kan få något svar om man inte lämnar en kontaktuppgift.

Gösta Liljeholm

Etablerings- och utvecklingschef HVB

Ansvarar för övergripande verksamhets- och utvecklingsfrågor

gosta.liljeholm@wemindhvb.se

073-9198419